Privat

 | För villaägare | 

Att tänka på vid fönsterbytet
dags för fönsterbyte? Kolla alltid med oss först

Att tänka på vid fönsterbyte

När du anlitar oss för ett fönsterbyte börjar vi med ett kostnadsfritt besök hemma hos dig. Vi är måna om att du får rätt fönster på rätt plats och vill skapa oss en bild av vilket fönster som är bäst för just dig. Vi utgår från flera aspekter när vi rekommenderar ett fönster och tar så klart alltid hänsyn till dina önskemål. Ett fönster ska erbjuda rätt funktioner och god isolering samtidigt som det matchar husets utseende och skapar en trivsam innemiljö.

Samtidigt kan det kan vara bra för dig att ha en bild av vad du är ute efter. Hur vill du att fönstret ska öppnas, är du ute efter något specifikt material och har du önskemål om färg, form och spröjs?

Fönster som står emot väder och vind

När du vet vad du vill ha försöker vi matcha det efter de yttre behov som finns. Vi tittar alltid på vilka omständigheterna är när vi rekommenderar ett fönster. De tekniska detaljerna är en av de viktigaste punkterna vi går igenom inför ett fönsterbyte. Bor du till exempel kustnära kan du behöva fönster som står emot fukt. Vi tittar också på hur ditt hus påverkas av väder och vind, om du kan behöva extra ljudreducering, om solljuset kommer att störa, hur fönstret ska öppnas och så vidare.

Rätt fönster på rätt plats

Husets arkitektur är en annan sak vi tar hänsyn till. Är ditt hus modernt eller traditionellt i sitt utseende? Allt detta avgör våra förslag på material och fönstertyp. Våra fönstertyper går att kombinera i en rad olika material, färger och former. Med lång erfarenhet har vi blivit experter på att se vilken typ av fönster som passar var.

Tänk på det här inför fönsterbyte

Välj rätt utseende

Det första och kanske enklaste att fundera på är utseendet på dina nya fönster. Är ditt hus modernt eller gammaldags i sitt utseende? Allt detta avgör våra förslag på material och fönstertyp. Våra fönstertyper går att kombinera i en rad olika material, färg och form. Med lång erfarenhet har vi blivit experter på att se vilken typ av fönster som passar var.

När det gäller utseendet finns det några faktorer du särskilt bör ta ställning till:

  • Storlek och form
  • Spröjs och poster
  • Modernt eller gammaldags

Välj fönstertyp efter läge och behov

Det kan kännas självklart att välja samma typ av fönster till hela huset, så att utseendet blir enhetligt. Men det är faktiskt värt att ta en extra funderare.

Att ha minst ett öppningsbart fönster i varje rum är bra av flera anledningar. Dels för att kunna vädra, dels av säkerhetsskäl – ett öppningsbart fönster kan ge möjlighet att snabbt utrymma vid eventuell brand.

Det är också bra att tänka igenom hur individuella fönster påverkar inomhusmiljön. Ska ett fönster vara placerat i söderläge så kan det vara skönt med fönsterglas som minskar värmen från solen på sommaren. Om du bor nära en trafikerad väg så kan det vara bra med ljudreducerande fönster på den vägg som är närmast vägen. De är utformade för att minska buller från närmiljön.

Tänk på att behovet av underhåll varierar beroende på vilken typ av fönster du väljer. Ett träfönster behöver målas om ibland, medan ett aluminiumfönster eller ett PVC-fönster är nästintill underhållsfritt.

Tillsammans med dig tittar vi på hur ditt hus påverkas av väder och vind, om det behövs extra ljudreducering, om solljuset kommer att störa, om fönstren ska gå att öppna – kort sagt, alla faktorer som leder fram till ett bra val av fönster för ditt hus.

Byt alla fönster samtidigt om det går

Om du har möjlighet att byta alla fönster vid samma tillfälle så blir det billigare jämfört med att byta fönstren i flera omgångar.

Välj energieffektiva fönster

Satsa på fönster med låga U-värden. Ju lägre U-värde desto bättre isolering. Inte nog med att ett välisolerat fönster gör det billigare att värma upp huset, du slipper dessutom kallras och får ett behagligare inomhusklimat. Det finns en risk att det höga U-värdet skapar kondens på utsidan vissa tider av året, men det finns fönster med särskilda glas som inte får utvändig kondens.

Sist men inte minst – priset

Det låter kanske självklart, men det är viktigt att ha i åtanke att olika material och funktioner kostar olika mycket. Du kan till exempel välja att ha några fasta fönster och några öppningsbara, du kanske inte behöver tillval som persienner och myggnät överallt och så vidare. Vi hjälper dig hitta bästa lösningen för dig och ditt hus.

Kontakta oss för att få perfekt anpassade fönster till din bostad!

Erik Dahlgren

073-848 42 55
erik@valbofonster.se

Kontaktformulär

Kostnadsfritt hembesök - Valbo Fönster

Erik Dahlgren

Hej! Boka ett kostnadsfritt hembesök med mig. Jag hjälper dig hela vägen från val av fönster, offert och till ett komplett fönsterbyte. Fyll i formuläret nedan så kontaktar jag dig inom kort.

026-13 42 55
info@valbofonster.se